Українська | Русский | English

Мораторій на продаж землі та практика ЄСПЛ: Олександр Поліводський прогнозує масові звернення громадян до суду


У 2019 році українським судам доведеться розглядати справи за позовами громадян, які оскаржуватимуть відмову у реєстрації, укладанні договорів купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

На це під час експертної дискусії «Земля: за лаштунками мораторію», що днями відбулася в Українському кризовому медіа-центрі, звернув увагу партнер Sofiya Law Firm, консультант програми Світового Банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» Олександр Поліводський. Він прогнозує виникнення проблеми застосування судами Конвенції з прав людини та основоположних свобод з земельних питань.

Нагадаємо, у травні 2018 року ЄСПЛ у рішенні у справі «Зеленчук та Цицюра проти України» визнав мораторій на продаж землі таким, що порушує права людини. У зв’язку із цим рішенням, на думку експерта, перед власниками землі з 2019 року відкриються нові можливості у здійсненні транзакцій та укладання договорів щодо користування та купівлі-продажу землі.

«Європейський суд наголосив, що в певний час в Україні доведеться змінити законодавство, - пояснив О.Поліводський. - Очевидно, що цього року ситуація залишиться такою як є, але що буде на наступний рік? Я знаю, що готуються позови і судові справи - власники оскаржуватимуть відмову у реєстрації, укладанні договорів».

Наразі під мораторієм знаходиться близько 2/3 території України. При цьому Україна - єдина в Європі, де діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

У зв’язку з проведенням реформи децентралізації роль місцевої влади у вирішенні питань щодо землі, яка підпадає під мораторій, буде зростати. «Наразі органи місцевої влади приймають рішення щодо долі земельної ділянки, приватизації, надання в оренду та проводять відповідний конкурс. Також місцева влада проводить підготовку земельної ділянки до її передачі після конкурсу та контролює визначення її меж», – зауважив експерт.

Питання мораторію в контексті конституційного провадження, ініційованого народними депутатами, також розглядалося під час круглого столу «Конституційне право власності на землю», організованого Реанімаційним Пакетом Реформ разом з проектом «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» та УГСПЛ.

На цьому заході О.Поліводський привернув увагу до аспекту правомірності обмеження прав власників землі, що випливає з рішення страсбурзького суду. «Питання полягає не в тому, кому ми будемо продавати землю, не в тому, яким буде ринок, а в тому, чи відповідає мета, з якою запроваджувався мораторій, самому методу. Тому що громадяни, за потреби, не можуть продати свою власність», - зауважив партнер Sofiya Law Firm.

Втім, попри позитивні очікування експертів, Велика палата Конституційного Суду України все ж відмовила у відкритті провадження у справі за конституційним поданням 69 народних депутатів щодо конституційності положень пунктів 14, 15 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.




06.11.2018
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини