Українська | Русский | English

Аграрна розписка – важлива, але не єдина форма застави майбутнього врожаю, - Олександр Поліводський


Чи можлива застава майбутнього врожаю у інших спосіб, ніж аграрна розписка? Закон не може містити положень, які можна було б трактувати як обмеження договірної  свободи. Тому, аби не було непорозумінь, редакцію статті 576 Цивільного кодексу України слід уточнити.

Таку думку під час круглого столу «Проблемні питання використання майбутнього врожаю та корпоративних прав в якості застави для одержання кредитних ресурсів підприємствами аграрного сектору» висловив партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський. Захід днями проводив Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

На думку експерта, аграрії повинні використовувати усі можливі види кредитування. І аграрні розписки та застава корпоративних прав має бути не єдиними способами кредитування аграрної сфери. Він нагадав, що система аграрних розписок в Україні запрацювала винятково завдяки підтримці міжнародних організацій, зокрема Міжнародної фінансової корпорації (IFC). Але розраховувати на допомогу не варто - система має бути стійка та функціонувати без підтримки.

Крім змін до ЦК, юрист назвав інші можливі напрями коригування законодавства у цій сфері. «Зокрема, аби механізм кредитування можна було поширити на плоди багаторічних насаджень та приплід тварин, у Законі «Про аграрні розписки» варто уточнити статтю 7, де вживане слово «посіви» створює оманливе враження, що механізм зміни застави застосовується виключно відносно зернових. Я вважаю, що не обов’язково, можна було б впровадити й для інших», - зауважив О.Поліводський. – Також треба прописати окрему норму, яка б надавала можливість за бажанням кредитора використання застави майбутнього врожаю наступного року, після заставленого, якщо вимоги кредитора не були задоволені з попереднього врожаю».

Законодавство про строк оренди землі сільгосппризначення має враховувати сезонність виробництва, переконаний експерт: якщо строк оренди землі завершується до дня збору врожаю, то власник зобов’язаний надати можливість орендареві зібрати врожай. «Тут має реалізуватися принцип «хто сіяв, той і збирає», за умови, якщо суб’єкт господарювання сіяв і обробляв на землях, які перебували на той момент у його законному володінні», - уточнив він. Також цілком логічно було б розписати у законодавстві заставу права оренди орендарем/користувачем або власником, заставу і внесення цього права у статутний фонд, перехід такого права, порядок його реєстрації.

Як додатковий інструмент отримання кредитних коштів експерти також називали запровадження узуфрукту - права користуватися чужою власністю і одержувати від неї прибутки. Втім, з огляду на інтереси кредитора, реалізувати ідею на практиці буде складно, вважає О.Поліводський: «важко уявити собі такий масовий банківський продукт як застава права оренди орендаря з низькою процентною ставкою. Така форма кредитування за своєю ефективністю ніколи не наблизяться до застави землі, яка можлива тільки за умови скасування мораторію».

А от застава корпоративних прав не може бути ефективною для цілей кредитування, бо вона вимагає судового рішення для внесення у Державний реєстр юридичних осіб. А таке рішення доведеться очікувати надто довго.

Участь у круглому столі, крім народних депутатів – членів Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин, взяли заступник Міністра аграрної політики та продовольства, уповноважені представники Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерства юстиції України, Національного банку України, Національного університету біоресурсів і природокористування України, а також керівники та представники профільних аграрних асоціацій.

 



25.03.2019
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини