Українська | Русский | English

Конституційна скарга: перші рішення КС (аналітичний огляд Михайла Савчина)


Левова частка рішень Конституційного Суду, ухвалених за конституційними скаргами у 2019 році, спрямована на усунення дискримінації. Одне стосувалося доступу до правосуддя, тобто можливості вимагати від виконавчої служби виконання судових рішень. Інше є проблемним, оскільки в ньому доволі екстравагантно трактуються корпоративні права.

Правові проблеми, підняті громадянами та юридичними особами у конституційних скаргах, та висновки, зроблені Конституційним Судом, проаналізував у статті «Інструменти правового захисту» для видання «Закон і Бізнес» професор Ужгородського національного університету, науковий радник Sofiya Law Firm Михайло Савчин.

Нижче наводимо перелік рішень КС за конституційними скаргами.

 

Рішення КС від 25.04.2019 №1-р(ІІ)/2019

Скаржник: Анатолій Скрипка та Олексій Бобир

Предмет: обчислення пенсії по інвалідності.

Положення: ч.3 ст.59 закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Позиція: механізм нарахування соціальних виплат має ґрунтуватися на критеріях пропорційності та справедливості.

 

Рішення КС від 15.05.2019 №2-р(II)/2019

Скаржник: Віра Хліпальська

Предмет: нерівні умови відкриття виконавчого провадження: сприятливі для державних органів і обтяжливі для звичайного громадянина.

Норми: ч.2 ст.26 закону «Про виконавче провадження» від 2.06.2016 №1404-VIII

Позиція: Держава повинна не лише впроваджувати ефективні системи виконання судових рішень, а й забезпечувати функціонування цих систем у такий спосіб, щоб доступ до них мала кожна особа.

 

Рішення КС від 05.06.2019 №3-р(І)/2019

Скаржник: ТОВ «Метро Кеш енд Керрі Україна»

Предмет: оподаткування частини майна ТОВ, розташованого на тимчасово окупованій території.

Положення: абз.24, 25, 26 розд.I закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 23.03.2017 №1989-VIII.

Позиція: Внесення несистемних змін до податкового законодавства буцімто задля досягнення суспільно значущої мети призвело до порушення засад юридичної визначеності.

 

Рішення КС від 05.06.2019 №4-р(ІІ)/2019

Скаржник: АТ «Запорізький завод феросплавів»

Предмет: можливість НАБУ звертатися до суду з вимогами про визнання угод недійсними до завершення досудового слідства.

Положення: п. 13 ч. 1 ст. 17 закону «Про Національне антикорупційне бюро України» від 14 жовтня 2014 року № 1698-VII

Позиція: Основний Закон не наділяє Верховну Раду правом делегувати конституційні повноваження прокуратури іншим органам поза межами, встановленими конституційними нормами.

 

Рішення від 13.06.2019 №4-р/2019

Скаржник: Віктор Глущенко

Предмет: можливість апеляційного оскарження ухвали про продовження строку тримання під вартою, постановленої під час провадження в суді першої інстанції.

Положення: ч.2 ст.392 Кримінального процесуального кодексу

Позиція: Сам по собі апеляційний перегляд може розглядатись як контрбаланс при розслідуванні злочинів.

 

Рішення КС від 12.07.2019 № 5(І)/2019

Скаржник: Павло Байшев та ін.

Предмет: Запровадження контрактної форми трудового договору з точки зору балансування свободи договору та прав працівників у

Положення: пп. 2, 3 р. ІІ «Прикінцеві положення» закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» від 28 січня 2016 року № 955–VIII

Позиція: Зміна форми трудового договору з безстрокової на контрактну не пов’язана із втручанням в особисте життя вивільнених працівників.

 

Рішення КС від 25.06.2019 №7-р/2019

Скаржник: Марина Ковтун та інші

Предмет: тримання під вартою осіб, яких підозрюють у тероризмі

Положення: ч.5 ст.176 КПК

Позиція: необхідність забезпечення балансування між особою підозрюваного, якому обирають запобіжний захід, та потенційними потерпілими від підривної діяльності, зокрема тероризму.



16.08.2019
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини