Українська | Русский | English

Легітимні очікування – актив, що підлягає судовому захисту


Хоча цивільне законодавство України і обмежує поняття «майно» певною річчю а також майновими правами й обов’язками, водночас інтереси людини, пов’язані з певними законними сподіваннями, вже також захищаються в українських судах.

Ці сподівання, як правило, перебувають на межі відносин між особою та державою, та охоплюють такі форми благ, як, наприклад, державні послуги, ліцензії, франшизи, дозволи на використання природних ресурсів тощо.

І практикою Європейського суду з прав людини, пов’язаною із застосуванням ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, сьогодні активно формується принцип легітимних очікувань. Так, у справі «Стретч проти Сполученого Королівства» ЄСПЛ визнав порушення державою права мирного володіння майном особи, якій відмовили у можливості продовження оренди земельної ділянки. Тобто, суд визнав як право особи її певні законні очікування щодо продовження дії договору. ЄСПЛ зазначив, що поняття «майно» (possessions) може означати «існуюче майно» (existing possessions) або активи, у тому числі права вимоги, стосовно яких заявник може стверджувати, що він має принаймні «законне сподівання» на отримання можливості ефективно здійснити майнове право.

Принцип легітимних очікувань був застосований ЄСПЛ у 2018 році у справі «Зеленчук та Цицюра проти України», де суд, аналізуючи історію впровадження та застосування мораторію на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зауважив, що у власників землі, які не могли продати землю, виникло право сподіватися на прийняття законодавчих змін та скасування мораторію, адже про це було неодноразово зазначено в самому тексті закону, який приймала Україна.

Більше того, принцип легітимних очікувань вже лягав в обгрунтування окремих рішень Верховного Суду (див. ухвалу від 03.04.2018 № 5023/4388/12, а також постанови від 03.10.2018 № 352/1243/15-ц, від 10.05.2018 № 904/3688/17, від 05.06.2019 № Б8/142-12). ВС виходив з того, що легітимні очікування виникають за наявності ознак: законності (зумовлена реалізацією особою належного їй права та обґрунтованості (раціонального сподівання).

Водночас, хоча принцип легітимних очікувань має очевидну тенденцію до розширення застосування, він може спричинити загострення окремих проблем та потребує певних компенсаторних заходів. Докладніше про це читайте у статті партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського «Принцип легітимних очікувань в екологічних і земельних спорах. Практика Європейського суду з прав людини та судів України: проблеми застосування і шляхи вирішення» у збірнику матеріалів Міжнародного судового форуму «Судовий захист природного довкілля та екологічних прав».



28.12.2019
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини