Українська | Русский | English

Як розв’язати проблему підсудності земельних спорів?


Проблеми підсудності земельних спорів, з якими на практиці стикається кожен практикуючий юрист, а також можливі шляхи їх вирішення стали предметом фахової дискусії серед народних депутатів, вчених, адвокатів та суддів.

Комітет з аграрного та земельного права Національної асоціації адвокатів України, який очолює партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський, організував та 22 травня провів тематичну онлайн-дискусію.

Зокрема, предметом обговорення стало питання перспектив ухвалення проекту Закону від 31.03.2020 № 3296 про внесення змін до Господарського процесуального кодексу щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна.

«Часто спір, пов’язаний із земельною ділянкою, має ознаки, що одночасно підпадають під юрисдикцію адміністративного та господарського суду. І на практиці такий спір перетворюється на кілька паралельних процесів, - звернув увагу народний депутат, голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський, який виступив одним із співавторів законопроекту. – Тому, на нашу думку, цілком логічним є визначення однієї вертикалі, яка буде відповідальна за такий процес».

Експерт громадського об’єднання «Координата», д.ю.н., професор Олена Беляневич уважає, що будь-яка законодавча ініціатива, яка спрямована на забезпечення правової визначеності учасників відносин (зокрема і земельних) заслуговує на підтримку.

Народний депутат, секретар Комітету ВР з питань правової політики Олег Макаров звернув увагу учасників заходу на той факт, що проект 3296 з’явився у той час, коли у Верховній Раді вже активно обговорювали законопроект про відкриття ринку землі. І в цій ситуації ті нардепи, які прийшли із адвокатури, особливо відзначили той факт, що кількість земельних спорів, коли земля стане товаром, однозначно збільшиться. «І ті ситуації, які раніше були описані в рішеннях ВС, очевидно не будуть вже охоплені. Ми розуміємо, що на шляху до вирішення проблеми, очевидно слід встановити норму, яка зібрала б усе в одному місці», - застеріг нардеп.

Участь в обговоренні проекту також узяли голова підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ та альтернативного розв'язання спорів Комітету ВР з питань правової політики Роман Бабій, суддя-спікер Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Юрій Чумак, суддя Господарського суду міста Києва Тетяна Васильченко, керівник Центру дослідження проблем адміністративної юстиції Київського регіонального центру Національної академії правових наук України, д.ю.н., проф. Антон Монаєнко та голова Комітету з господарського права та процесу НААУ Сергій Тюрін.

«Організовуючи конференцію, ми, передовсім, ставили за мету обмінятися думками, внести ясність та вийти на певні формулювання, ідеї і позиції, які були б прийнятні для всіх, хто працює в судах, - зауважив О.Поліводський. – Переконаний, що високий експертний рівень заходу, участь у якому мали можливість узяти законотворці, науковці, адвокати і судді усіх юрисдикцій, забезпечив належну збалансованість думок, що дозволяє вважати проведений захід вельми успішним».

Переглянути онлайн дискусію «Підсудність земельних спорів. Проблеми та шляхи вирішення», а також інші цікаві відео із проблем земельного права можна на Youtube-каналі Sofiya Law Firm.

 



25.05.2020
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини