Українська | Русский | English

Земельне право України є найбільш консервативним і чи не найзаплутанішим з усіх інших галузей, — Олександр Поліводський


Про ставлення до професії адвоката, цінності та пріоритети, вибір спеціалізації та особливості земельного законодавства видання Femida.ua говорило з партнером Sofiya Law Firm Олександром Поліводським.

— Ваш адвокатський стаж нараховує більше 20-ти років. Що Ви зрозуміли про свою професію за цей час?

— Я мав значний досвід за час професійної роботи і бачив різні ситуації та обставини, у яких опинялися люди в судах, правоохоронних органах, на переговорах, зустрічах. Я багато чого зрозумів про людей і про право, і про Україну. Моя думка така: для всіх без винятку важливими є свобода і справедливість. Це не залежить від статків, віку, сфери діяльності, статі, громадянства чи інших ознак. Кожен однаково страждає від їх нестачі. При цьому, потяг до свободи та справедливості скоріше є несвідомим, інтуїтивним, але водночас потужним. Раціонального пояснення, чому так від6увається, я для себе поки не знайшов. У нас були випадки, коли клієнти вперто шукали вихід з ситуації, коли ми говорили, що шансів мало, але вихід таки знаходився завдяки їхньому прагненню, довірі до нас та нашій спільній з ними роботі. Я дуже поважаю таке прагнення в людях, оскільки воно для мене — ознака  життя. Ці прояви є тим, що мотивує в роботі. Приємним для мене стало те, що українці почали більше оперувати словами «свобода» і «справедливість». І не тільки  відносно своїх особистих інтересів,  але щодо держави в цілому. Слова  «цей закон несправедливий», «ця  судова практика неправильна» я чую все частіше не від юристів, а від інших громадян. Це значить, що свобода і справедливість перестають бути суто абстрактними, віддаленими поняттями, вони починають бути практичними, а це дає надію для юристів і не тільки для них.

Деякі професійні філософи говорять, що кожен з нас  філософ, але я говорю – кожен з нас юрист, бо право — це не мистецтво казуїстики, а це те, що існує у свідомості людей, конкретизоване в законодавстві і підлягає оцінці самостійно чи спільно з адвокатом будь-ким на предмет того, чи справедливим є те чи інше рішення в певній ситуації. Саме це є змістом права, як на мене.

Я також вважаю свою професію вільною у тому сенсі, що ми з командою можемо не братися за якусь роботу, яка нам не цікава, я можу вільно планувати свій робочий графік і свій час, не звітуючи керівництву. Однак це можливо за однієї умови — я маю виконати усі взяті на себе зобов’язання. У цьому розумінні робота адвоката — служіння. Я, як і інші адвокати, є рабом справедливості та свободи як за змістом діяльності, так і за змістом зобов'язань перед клієнтами. 3робивши вибір у професії та при укладенні договору з клієнтом, ти отримуєш протилежне свободі — несвободу і відповідальність, що потребує часу, сил, обмеження спілкування з рідними та друзями і ще багато чого. Однак інакше, як на мене, бути і не може, якщо хочеш мати результат.

Ви практикуєте у сфері земельного та аграрного права. Як ви оцінюєте розвиток законодавства у цій сфері?

— Я не тільки практикую, але займаюся науковою роботою, інколи викладаю у НаУКМА та є експертом Ради науково-правових експертиз при Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, де ми проводимо правові експертизи з найскладніших та найгостріших питань правозастосування. Для себе я зрозумів давно: земельне право України є найбільш консервативним і чи не найзаплутанішим з усіх інших галузей. Воно поєднує різні уявлення про справедливість, які нерідко суперечать одне одному, узгодити які важко і на практиці, і при створені законів. Воно містить норми різних часів, досі з6ерігає українські традиції та національні міфи, частину з яких можна 6ачити в українській літературі та поезії, а хтось скаже, що й у душі українського народу.

Однак, я вважаю, не всі традиції варто брати із собою у майбутнє. Наприклад, традиції панщини, безоплатної праці, покірності та відмови від захисту своїх прав, зайвий колективізм, зневага до інтересів окремої людини, домінування держави та деякі інші варто полишати у минулому, бо вони лише гальмують шлях до добробуту.

Я вважаю, що в земельній сфері є місце для свободи. Я не погоджуся з думкою тих відомих професорів земельного права, які стверджують, що свобода договору в земельному праві не повинна застосовуватися з огляду на його особливість. Свобода — поняття універсальне і не може бути обмежена тільки на тій підставі, що це земельні відносини.

— Які ваші прогнози після скасування мораторію?

— Я в цілому позитивно оцінюю прийняття 3акону № 552-ХІ, яким скасовується мораторій. Однак, він містить багато прогріхів, які слід долати. Це стосується недійсності договорів з землею, права власності іноземців, їх корпоративної участі, наслідків порушення законодавства тощо. Я впевнений, попереду буде немало дискусій про те, якими мають бути наступні закони та якою має бути судова практика. Але за критерій слід ставити одне – справедливість, свобода та права людини. Тож розуміння свободи у суспільстві буде змінюватися, однак лише в бік її розширення та гарантій, відтак, у нас ще буде нагода продовжити цю розмову.



27.09.2021
НОВИНИ ПФ «СОФІЯ»
Олександра Поліводського визнано видатним адвокатом
До Дня адвокатури, який в Україні святкується щороку 19 грудня, партнера Sofiya Law Firm Олександра Поліводського відзначено нагрудним знаком Національної асоціації адвокатів України «Видатний адвокат України».
Детальніше...



Нерухомість та землекористування: Sofiya Law Firm виступить партнером навчального курсу Leadership in Law
28 та 29 жовтня 2021 року освітня платформа Leadership in Law за підтримки Sofiya Law Firm організує online-курс із нерухомості та землекористування для адвокатів, юрисконсультів, нотаріусів, власників та представників будівельного...
Детальніше...



Всі новини